среда, 5. август 2020. Вести денес: 160
home Вести

Граѓаните едвај дишат: И оваа вечер загаденоста е на високо ниво

Граѓаните едвај дишат: И оваа вечер загаденоста е на високо ниво

Загаденоста и вечерва зема замав според измерената концентрација на ПМ10 честички во воздухот измерена во 20 часот.

Рекордот го руши Кавадарци со 217 µg/m³ од дозволена количина 50 µg/m³.

По Кавардаци, втор најзагаден град до 20:00 часот е Гостивар каде што концетрацијата на ПМ10 честички изнесува 208 µg/m³. Во Битола изнесува 194 µg/m³, а во Тетово 191 µg/m³.

Во другите градови полека, но сигурно се покачува концентрацијата на ПМ10 честичките што најмногу веројатно е до доцните часови и да изнесува до 400 µg/m³.

Слухот на власта за загаденоста на воздухот ја нема, граѓаните се оставени сами на себе, со што кога веќе станува 17:00 часот граѓаните се затвораат во своите домови со цел да се заштитат од загадениот воздух.

Коронавирус