среда, 2. декември 2020. Вести денес: 15
home Вести

Голем протестен марш за чист воздух во петок: Да кажеме НЕ на 3500 смртни случаи годишно директно поврзани со аерозагадувањето

Голем протестен марш за чист воздух во петок: Да кажеме НЕ на 3500 смртни случаи годишно директно поврзани со аерозагадувањето

Поголем број организации на 29 ноември, петок, организираат протестен марш кој ќе се одржи пред Министерството за животна средина и просторно планирање.

Според најавата, протестот ќе започне во 17 часот пред зградата на Министерството и ќе заврши пред Владата.

-Дојди заедно да кажеме НЕ на загадувањето на воздухот и негрижата на институциите за животната средина! Да кажеме НЕ на 3500 смртни случаи годишно директно поврзани со аерозагадувањето!, стои во креираниот настан на социјалната мрежа Фејсбук.

Од Организацијата велат дека додека светот бара решение за климатската криза, тука се соочуваме со незапаметено загадување на воздухот.

-Во овој токсичен амбиент повеќе од 3500 луѓе годишно умираат од болести поврзани со аерозагадувањето, а останатите гледаат што побрзо да ја напуштат државата. Причината за загадувањето кај нас, и за климатските промени пошироко, е иста: тотална подреденост на сите економски сектори на фосилните индустрии контролирани од бизнис елитите, и тотална незаинтересираност на политичките елити за било какво справување со овој неодржлив систем. Бараме радикална промена на политичките приоритети и радикална трансформација на општествено-економската поставеност, која ќе ја отфрли саможивата филозофија на владејачката класа и која ќе го стави обичниот човек на прво место. Во спротивно, нашиот одговор ќе биде радикален. Во секојдневие кое се повеќе наликува на Чернобил, повеќе немаме што да изгубиме. Со оглед на претстојните избори, од масовноста на овој протест зависи дали ќе го слушнат нашето барање за основни услови за живот. Сите претходни протести во врска со загадувањето биле премали за да ги натераат властите да се посветат на неговото решавање. Придружете ни се, да го направиме овој протест најголем досега, затоа што ова не засега сите, и само на овој начин ќе не послушаат, стои во објавата на Фејсбук.

Коронавирус