петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 134
home Вести

Голем број македонски семејства не можат да си дозволат ни минимум: Потребни 33.265 денари месечно за основни потреби

Голем број македонски семејства не можат да си дозволат ни минимум: Потребни 33.265 денари месечно за основни потреби

На едно четиричлено семејство во просек во јули му биле потребни 33.265 денари за задоволување на основните месечни потреби.

Најмногу пари, според Синдикалната минимална кошница, се потребни за храна и пијалоци односно 14.064 денари, како и за подмирување на режиските трошоци 10.444 денари. За превоз биле потребни 2.466 денари, а за хигиена 2.369 денари.

За облека и обувки биле потребни 2.142 денари, а за културни активности 1.066 денари.

Според овие податоци, голем дел од македонските семејства не можат да си дозволат ни основните потреби да си ги покријат финансиски.