вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 33
home Вести

Главниот штаб за управување со кризи ја презема координацијата во борбата против пожарите

Главниот штаб за управување со кризи ја презема координацијата во борбата против пожарите

Од денеска Главниот штаб за управување со кризи ја презема целосната координација во борбата против пожарите.

Главниот штаб на седница попладнево донесе Акциски план за превенција и справување со пожарите.

Како што соопшти директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, планот е ист по обем како минатите години кога имаше силни пожари, но засилен.

-Планот се однесува на неколку цели: заштита на здравјето и животот на граѓаните, заштита на материјалните добра и животната средина, зајакнување на мерките за изолирање на опожарените подрачја, влучување на надлежните институции и обезбедување високо ниво на координација, како и координација и распредлба на меѓународната помош, истакна Ангелов.

Тој напомена дека од утре секој ден во 10 часот ЦУК ќе информира за состојабата со пожарите, а по потреба ќе се свикуваат и прес-конференции за навремено и точно информирање.

Коронавирус