петок, 9. декември 2022. Вести денес: 168
home Вести

Ѓурчевски: МВР и обвинителството направија огромен пропуст со расветлување на скандалот со пасоши за мафијаши

Ѓурчевски: МВР и обвинителството направија огромен пропуст со расветлување на скандалот со пасоши за мафијаши

Во Македонија имаше патни испрати за оние кои се занимаваат со криминал кој влијае на безбедноста на државите, ама не и за граѓаните, рече поранешниот началник во МВР Љубомир Ѓурчевски на гостување во емисијата Што не е јасно што се емитува на телевизија Алфа.

-Зошто нема обрасци за пасочи, лични карти, и другите обрасци? Па името е променото пред две години, а тие не успеаја да спроведат јавни набавки и граѓаните да ги остварат своите права, сега министерот вели склучен е договор за 11 милијарди денари договор, а не знае јавноста ништо во врска со тендерот за пасоши, за таблички, за лични карти. И постапката течела, ама некој заборавил на граѓаните, рече Ѓурчевски.

Кога зборувам за светски моќници зборувам за високите претставници на ЕУ и НАТО, затоа што нивната горчина што се издавани пасаши на мафијаши, допрва ќе ја видиме зошто Македонија штити големи криминалци кои ги гонат големите држави.

-МВР требаше списокот да го достави до сите држави во светот и кој идентитет на кој е даден за да ако лицето се појави на граница да биде проверено и МВР требаше веднаш да го извести обвинителството. Обвинителството потфрли во класификација на делото каде не станува збор само за злоупотреба на службена должност, рече Ѓурчевски.

Qatar 2022