вторник, 26. јануари 2021. Вести денес: 188
home Вести

Ѓоргиев: Улогата на Бугарија во 1941 не може да се дефинира поинаку, освен како окупатор

Првиот човек од македонскиот тим историчари во мешовитата Комисија Драги Ѓоргиев, не сака да ги коментира ставовите на премиерот Заев во вчерашното интервју.
Ѓоргиев: Улогата на Бугарија во 1941 не може да се дефинира поинаку, освен како окупатор

Во разговор за Канал 5 вели – тоа се лични позиции на политичар, чија цел веројатно била да покрене некакви иницијативи во двете општества. Сепак, за Ѓоргиев улогата на Бугарија во Втората Светска Војна е јасна и таа не била само од административен карактер.

-Ставот на Комисијата за присуството на бугарската војска овде е окупација. Бугарија влегува како окупатор, влегува со воена сила и окупира делови од кралството Југославија. Не може поинаку да се дефинира освен како окупација. Секоја сила нели носи и своја администрација, но самиот чин на тогашната бугарска држава не може да се дефинира поинаку., вели за Канал 5, Драги Ѓоргиев, копретседател со мешовитата комисија за историја

Целиот текст може да го прочитате на КАНАЛ5

Најнови вести

Коронавирус