вторник, 19. јануари 2021. Вести денес: 53
home Вести

ФОТО: Македонската дијаспора со честитка за денот на македонското знаме

ФОТО: Македонската дијаспора со честитка за денот на македонското знаме

На 11 август 1992 година со одлука на Собранието на Република Македонија беше усвоено државното црвено знаме со златно-жолто сонце, со осум основни и осум споредни сончеви зраци.

Инаку употребата на ова знаме траеше до 5 октомври 1995 година, кога беше сменето во црвено со златно-жолто сонце, со осум сончеви зраци и химната „Денес над Македонија“.

Симболот на знамето кој е познат и како Ѕвездата од Кутлеш беше сменето под притисок на Грција.

 

Коронавирус