недела, 17. јануари 2021. Вести денес: 17
home Вести

ФОТО:Градоначалникот на Кратово, Бојаџиев со поддршка од Заев ќе подигаат споменици на бугарските окупатори во центарот на Кратово

ФОТО:Градоначалникот на Кратово, Бојаџиев со поддршка од Заев ќе подигаат споменици на бугарските окупатори во центарот на Кратово

Градоначналникот на Кратово, Љупчо Бојаџиев, со потекло од Струмица, родното место на Зоран Заев, а сега со место на живеење во Кратово на својот Фејсбук профил сподели објава од Спирдон Спирдонов, кој инаку е близок соработник на вицепремиерот на Република Бугарија, Красимир Каракачанов, на која што пишува дека во Кратово ќе се подигаат споменици на бугарски фашистички окупатори – војници кои загинале во 1944 година во Страцинско-кумановска операција.

Инаку, во Страцин има најмногу загинати војници кои што се бореле против бугарската окупација, односно против фашизмот.

Имено, овој договор е уште од март месец, како што може да се види по датумот на објавата на Спирдонов, а сега се афирмира со поддршка на Зоран Заев, што буквално би значело бугаризација на Македонија.

Коронавирус