петок, 18. јуни 2021. Вести денес: 62
home Вести

Финансиска полиција влезе во Министерството за култура

Финансиска полиција влезе во Министерството за култура

Управата за финансиска полиција го разгледува случајот на Министерството за култура кој произлезе од внатрешната ревизија на институцијата. Директорот на финансиска полиција Арафат Муареми за Радио Слободна Европа изјави дека писмото од министерството за култура до нив е пристигнато, разгледано и дадени се насоки за постапување.

„Јас сакам да ја проверам работата на министерството за култура, затоа што во јавноста имаше бурни реакции и од страна на граѓаните и од страна на Владата. Јас сакам таму една целосна ревизија да направам како Управа за финансиска полиција за работењето на министерството за култура“ вели Муареми во интервјуто за Радио Слободна Европа кое в целост ќе биде објавено в недела.

Инаку Министерството за култура во периодот од 1 септември 2020 до 31 јануари 2021 година, поради нереализирани проекти и неуредна финансиска документација, раскина договори во вкупен износ од над милион евра, соопшти вчера прес службата. Министерството, како што информираа, спровело внатрешна ревизија по што на владина седница е донесен заклучок да не се исплатат средствата кон другите корисници до завршување на финансиските контроли, а со цел заштита на буџетските средства.

Инспекторите од Финансиската полиција ќе утврдуваат како се трошеле буџетските пари за дел од одобрените проекти за 2020 година, додека министер за култура беше Хисни Исмаили. Сегашната министерка Ирена Стефоска во ноември минатата година изјави дека со внатрешна ревизија е утврдено дека во јуни и јули биле склучувани анекси на договори за зголемување на сумите и биле прифаќани обжалени проекти.

Хисни Исмаили сега е пратеник во Собранието од опозициската Алтернатива.

ЕУРО 2020

Македонија