четврток, 13. август 2020. Вести денес: 156
home Вести

Филипче наместо да се справува со корона кризата, тој се фотографира со Шекеринска во Охрид

Филипче наместо да се справува со корона кризата, тој се фотографира со Шекеринска во Охрид

Корона кризата потврди дека здравствениот систем е еден од основните столбови на државата. На денешната прошетка со Радмила Шекеринска низ Охрид разговаравме за идните здравствени приоритети за градот, но и за целата држава.

Продолжуваме да градиме силен и одржлив здравствен систем за сите, да ги јакнеме капацитетите на јавното здравство, да работиме на професионалниот дигнитет и мотивација на медицинскиот работници и да создаваме услови за нивна иднина и професионална кариера во нашата земја. Продолжуваме со нови проекти за здравствените работници и инвестиции во подобро здравство:

✅ 40% зголемeни плати за медицинскиот кадар
✅ Три пати повеќе специјализации
✅ 12.000 денари субвенции за млади лекари на специјализација
✅ Едукација и размена на кадри со престижни европски универзитети
✅ 33 милиони евра во одделенијата за интензивна нега,
✅ Нов Клинички центар во Скопје
✅ Целосно електронско здравство
✅ 70 нови возила за Итната медицинска помош
✅ Реконстукции на стари и пренамена на неискористени болнички капацитети

Коронавирус