петок, 27. јануари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Филипче најави контроли во сите бањи

Филипче најави контроли во сите бањи

Во сите бањи ќе има контроли. Тоа што сега го забележавме во Катлановска бања го санкциониравме на начин што се забрани здравствена дејност и ги упативме луѓето да ги завршат работите согласно законските регулативи. Како било досега навистина не можам да одговорам. Не секоја бања е регистрирана како приватна здравствена установа, туку како ДОО или ДООЕЛ. Тоа е нешто што ние сега ќе го средиме да биде согласно важечкиот закон.

Ова денеска го истакна министерот за здравство Венко Филипче кој рече дека станува збор за процес што го наследиле.

– Од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, издадена е забрана за вршење на таа дејност и официјалните лица од бањата се упатени во службите на Министерството тоа по регуларен пат го завршат во смисла на регистрација согласно нашите критериуми за регистрација на медицинска установа, потенцира Филипче по посетата на Специјалната болница за гинекологија и акушерство „Мајка Тереза“ – Чаир.

Тој информира дека по наодот на ДСЗИ денеска е закажан состанок со Фондот за здравствено осигурување на Македонија на кој ќе се разгледа овој проблем.