сабота, 6. март 2021. Вести денес: 91
home Вести

Европска недела за превенција од рак на грлото на матката

Европска недела за превенција од рак на грлото на матката

Секоја година во светот 500.000 жени се дијагностицирани со рак на грло на матката, кој е еден од најчестите видови карциноми и во последните години бројот на жени со оваа дијагноза значително се зголемува. По ракот на дојката, ракот на грлото на матката е вториот по ред најчест рак кај жените и во критичната група се наоѓаат оние на возраст од 25 до 64 години.

Здружението за борба против рак „БОРКА – За секој нов ден” денеска организира прес-конференција по повод Европската недела за превенција од рак на грлото на матката.

Оттаму посочуваат дека оваа канцерогена болест може да се открие и да се спречи навреме, затоа, како што велат, од голема важност е информирањето и подигнувањето на свеста за превенција од овој вид на малигнитет.

Од Здружението на настанот најавуваат обраќања на министерот за здравство Венко Филипче, како и на Биба Додева, претседател на „БОРКА за секој нов ден”, проф. Елена Ќосева, Институт за јавно здравје – ИЈЗ, проф. д-р. Горан Димитров, претседател на Македонското Здружение за Цервикална Патологија, Колпоскопија и ХПВ, ….

Најнови вести

Коронавирус