недела, 5. декември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Евроинтеграциите тапкаат во место, Греко констатираше целосен крах на институциите

Евроинтеграциите тапкаат во место, Греко констатираше целосен крах на институциите

Евроинтеграциите на земјава тапкаат во место. ГРЕКО, телото за борба против корупција на Советот на Европа, во својот најнов извештај за Македонија оценува дека “нема опиплив напредок“ во оваа област.

Телото смета дека резултатите во Македонија се “очигледно разочарувачки“ и ги повикува властите да преземат конкретни мерки во однос на препораките дадени пред четири и пол години.

Само шест од деветнаесет препораки се имплементирани, вели Советот на Европа.

-Во однос на пратениците ниедна од препораките не е имплементирани ниту делумно, освен кодексот за пратениците. Што се однесува во судиите и обвинителите, извештајот констатира дека земјата направила ограничен напредок, се вели во соопштението ГРЕКО го истакнува усвојувањето на амандманите за законот за Судскиот Совет.

Телото ги посочува и контроверзните поврзани за Државната Комисија за спречување на корупцијата и недостатокот на напредок во изјавите за имоти и интереси.

-ГРЕКО заклучува дека ниското ниво на усогласеност со препораките е “глобално незадоволително“ и бара од шефот на делегацијата за Македонија да презентира нов извештај за напредокот во имплементацијата на препораките што е можно побрзо, најдоцна до 30 јуни 2019.

Целиот извештај можете да го прочитате на следниот линк:

https://rm.coe.int/fourth-evaluation-round-corruption-prevention-in-respect-of-members-of/16808cc85f

Коронавирус