вторник, 20. октомври 2020. Вести денес: 0
home Вести

Еве што значи ако на Ѓурѓовден загрми

Еве што значи ако на Ѓурѓовден загрми

Овој празник се смета за граница меѓу зимата и летото и врзан е за здравјето на домашните, женидба на младите, плодност на стоката, добри посеви…
Се верувало дека ако на Ѓурѓовден е ведро, ќе биде плодна годината, а ако на овој празник врне дожд, летото ќе биде сушно.

Порано се верувало дека колку недели пред Ѓурѓовден ќе загрми, толку товари жито ќе има таа година.

Коронавирус