четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 133
home Вести

Еве кога ќе бидат отворени градинките во Македонија

Еве кога ќе бидат отворени градинките во Македонија

Комисијата за заразни болести и Владата работат на протокол со кој ќе се овозможи повторно отворање на градинките и нивно безбедно функционирање, рече денеска на прес-конференција дополнителната заменик министерка, Санела Шкријељ.

Таа одговарајќи на новинарско прашање истакна дека првиот приоритет ќе биде грижата за зачувување на здравјето како на децата, така и на вработените во градинките.

-Во секој случај, сакаме да порачаме дека децата нема да останат незгрижени. Значи, услугите кои стојат на располагање дали значат отворање повторно на градинките или продолжување на мерките што се уште важат, а тоа е ослободување од работа и работни активности на родител кој се грижи за дете што посетувало градинка или дете до 10-годишна возраст, се уште се во сила и тие продолжуваат да важат, рече дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика.

Исто така, продолжува да важи и Уредбата за пролонгирање на породилното отсуство на сите мајки на кои породилното отсуство им завршува сега за времетраење на вонредната состојба.

Најнови вести

ЕУРО 2020

Македонија