понеделник, 27. март 2023. Вести денес: 111
home Вести

ЕСМ демантира дека во земјава влегуваат 10 шлепери со ѓубре увезено од Италија

ЕСМ демантира дека во земјава влегуваат 10 шлепери со ѓубре увезено од Италија

АД ЕСМ категорично ја демантира лажната вест дека во термоелектраните за производство на електрична енергија во Битола и во Кичево се гори отпад, како што е наведено во текстот со наслов ,,Дневно во Македонија влегуваат до 10 шлепери со ѓубре увезено од Италија?!,  објавен на 6.10.2019г на Вашиот медиум.

Наведениот текст е целосно невистинит и содржи лажни информации за нашата компанија, со кои се нарушува угледот на најголемиот производител на електрична енергија во државата, АД Електрани на Северна Македонија, а исто така се вознемирува населението, особено жителите во близина на нашите производни капацитети.

Ве информираме дека сите заинтересирани граѓани, новинари, невладини организации и сите засегнати  страни можат да ги посетат термоелектраните во Битола и Кичево, да го видат процесот на производство на електрична енергија и да консултираат експерти, како на АД ЕСМ, така и надворешни, кои ќе потврдат дека во термоелектраните не е возможно да се согорува и не се согорува ништо друго освен јаглен.

Од тие причини, бараме ВЕДНАШ да ја повлечете лажната вест објавена во Вашиот медиум и да објавите точни и проверени податоци на темата, со цел јавноста да биде информирана, а не да биде дезинформирана преку неосновани напади на стопански субјекти.

Бараме овој демант да биде објавен на Вашиот медиум на истото место, во истиот формат и во истото временско задржување на насловната страна како и текстот на кој се однесува демантот, согласно Уставот чл.16, Законот за медиуми, Законот за граѓанска одговорност и клевета и Кодексот за етика на новинарите.

интегрален текстот од демантот на ЕСМ

loading...