вторник, 7. декември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Ексклузивно: Се подготвува законот за амнестија, обвинетите сами ќе треба да се изјаснат дали ја прифаќаат амнестијата

Ексклузивно: Се подготвува законот за амнестија, обвинетите сами ќе треба да се изјаснат дали ја прифаќаат амнестијата

Алсат дознава дека законот за амнестија ќе биде разгледан во понеделникот на средбата на групите за помирување. Предлогот предвидува дека обвинетите треба јасно да се изјаснат дали ја прифаќаат амнестијата или според принципот на невиност сакаат да продолжи судската постапка.

Законот нема да вклучува лица за кои постои материјален доказ за кривично дело Насилство. Исто така, во законот не се вклучени организаторите и делата за кои се обвинети во случајот како поранешниот директор на УБК, Владимир Атанасовски.

По разгледувањето на нацртот од пгрупите за помирување, истото ќе треба да помине во координативното тело каде што треба да добие поддршка од сите за позсле да оди на парламентарна процедура.

Коронавирус