четврток, 28. септември 2023. Вести денес: 134
home Вести

„Економските политики на СДСМ се погрешни- растот на БДП повторно скромен и покрај вештачкото зголемување на платите“

„Економските политики на СДСМ се погрешни- растот на БДП повторно скромен и покрај вештачкото зголемување на платите“

Комисијата за финансии на ВМРО-ДПМНЕ преку Фејсбук статус потенцираат дека економските политики на СДСМ се погрешни.

-Растот на БДП повторно скромен и покрај вештачкото зголемување на платите

Државниот завод за статистика, ги објави податоците за Бруто домашниот производ во третиот квартал од 2019 година. Според податоците, растот на БДП изнесува скромни 3.6% и во најголем дел се должат на растот на трговијата и личната потрошувачка.

Податоците покажуваат пад на преработувачката индустрија од 0,5%, додека останатите сектори забележуваат скромен раст.

ИТ секторот за првите три квартали од 2019 година забележува пад од 3,2%. Сето ова претставува резултат на политиката на прогресивен данок што доведе до иселување на младите кои во најголем дел работат во ИТ секторот, стои во нивниот пост на Фејсбук.

Најнови вести