среда, 11. мај 2022. Вести денес: 0
home Вести

ЕКОНОМИЈАТА ТОНЕ: Македонија со пад од 28 места на листата на „Форбс“ за водење бизнис!

Тоа е пад од 28 позиции споредено со ланското рангирање каде што Македонија се наоѓаше на високата 35 позиција во светот. Оваа година на прво место од вкупно 153 земји, како најдобра за водење бизнис е Велика Британија.
ЕКОНОМИЈАТА ТОНЕ: Македонија со пад од 28 места на листата на „Форбс“ за водење бизнис!

Македонија е рангирана на 63 место во светот на листата на најдобри земји за водере на бизнис која ја објавува американското списание Форбс.

Тоа е пад од 28 позиции споредено со ланското рангирање каде што Македонија се наоѓаше на високата 35 позиција во светот. Оваа година на прво место од вкупно 153 земји, како најдобра за водење бизнис е Велика Британија.

Американскиот магазин мери 15 различни сегменти на развој на бизнисот, вклучувајќи ги и даноците, лична и економска слобода, бирократија, правата на сопственост, иновации, корупција, технологија, трговска и монетарна слобода и заштита на инвеститорите.

Втората најдобра земја за бизнис е Нов Зеланд, трета е Холандија, Шведска на четвртото место и петта е Канада.

Во регионот, најдобро рангирана е Словенија (32), Хрватска е рангирана 51-та, Црна Гора на 68, Србија на 69-то место, Албанија е 71 и Босна и Херцеговина на 97-то место.

Коронавирус