недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Еко герила: Граѓаните ни праќаат фотографии од загадувањето секој ден

Еко герила: Граѓаните ни праќаат фотографии од загадувањето секој ден

Секојдневно примаме фотографии и снимки од граѓани кои пријавуваат разни видови на загадување. Ова го кажа Аријанит Џафери од Еко герила во вечерашното гостување во емисијата „Економски магазин“ на Алсат.

– „Ние како организација добиваме секој ден пријави од многу граѓани за разни загадувања, во различни места, ни ги праќаат со видео, слики, разни снимки ги гледаме и сами, понекогаш и пријавуваме во инспекторат, ги праќаме истите снимки, а тоа што го добиваме од инспекторите за екологија е ги проверивме документите, и на нив не пишува дека ова претпријатие има процес на горење, значи не може да се гори нешто таму. Не ја гледа сликата, туку документацијата, што пишува таму. Едно се пишувам друго се работи. Затоа мислам дека треба да се зајакнат капацитетите на локалните а и централните инспекторати, и треба да се опремат со потребна опрема за да може да се детектира што, како и каде е горено и да пишуваат казни“, вели Џафери.

Коронавирус