сабота, 24. октомври 2020. Вести денес: 98
home Вести

ЕК за скандалите на Димова: Ги следиме сите обвинувања, нерегуларните трошоци ќе треба да се вратат

ЕК за скандалите на Димова: Ги следиме сите обвинувања, нерегуларните трошоци ќе треба да се вратат

За скандалите поврзани со Лидија Димова, директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, телевизија Алфа постави прашања до потпаролите на Европската Комисија. Повратен одговор добивме од Сузан Конзе, потпарол за образование, млади, спорт и култура, демократија и демографија. Во одговорот пишува:

–Она за што можам да ве информирам во оваа фаза е дека Комисијата е запознаена со овие тврдења во врска со спроведувањето на програмата Еразмус +. Сите такви обвинувања се следат и, каде што е вклучено финансирање од ЕУ, нерегуларните трошоци ќе бидат идентификувани и ќе треба да се вратат. Комисијата не може да дава детали додека трае процесот на следење, стои во емаилот од потпаролот на Еропска комисија испратен до Алфа телевизија.

Коронавирус