вторник, 28. март 2023. Вести денес: 117
home Вести

Една биоразградлива ќе чини 15 денари: Од први декември се забрануваат пластичните ќеси

Една биоразградлива ќе чини 15 денари: Од први декември се забрануваат пластичните ќеси

Од 1-ви декември (среда) се забранува употребата на пластични ќеси во Македонија. Со тоа веќе нема да се произведуваат пластичните кеси, а биоразградливите ќе се наплаќаат по 15 денари.

Со ова треба да се дестимулира купувањето на ваквите производи кои ја загадуваат околината.

За средствата од продадените пластични кеси, трговците ќе мора да водат евиденција по квартали, а надоместоците ќе треба да ги уплаќаат на посебна сметка на органот за животна средина.

loading...