понеделник, 26. октомври 2020. Вести денес: 82
home Вести

Еден заболен од коронавирусот сместен во ГОБ 8 „Септември“

Еден заболен од коронавирусот сместен во ГОБ 8 „Септември“

Еден заболен од корона е сместен во болницата „8ми септември“ – посочи директорот на ГОБ, Христијан Костов, во вестите на ТВ 24. Тој потенцираше дека болницата е одредена да влезе во борбата против коронавирусот.

Според него направена е реорганизација и порераспредеба на персоналот со цел да се искористи во таа борба. Целокупниот ресурс на болницата е ставен во служба. Реорганизацијата ќе служи за пациенти со потребен инвазивен третман или се високо или ниско суспектни на вирусот. На остантите пациенти кои се се јавиле во тријажниот ценатр ќе бидат прегледани каде ќе се утврди дали се суспелктни на вирусот.

„Имаме пациент, ние имаме пациенти и ќе имаме и тоа не не плаши. Спремни сме да ги прифатиме позитивните пациенти. Од 30 досега тестирани, само кај еден е добиен позитивен резултат. Со оглед дека му беше потребна хируршка интервенција, пациентот е префрлен на Инфективната клиника. Кај другите резултатите беа негативни – рече Костов.

Кај медицинскиот персонал не е регистриран некој да е позитивен на тестираната. Ако се зголеми бројката на новозаболени, тогаш ќе се зголеми и обемот на капацитетот на работа.

Коронавирус