четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 169
home Вести

Џамбаски: Ние сме еден народ во две држави – Еден народ живее во Македонија и во Бугарија

Џамбаски: Ние сме еден народ во две држави – Еден народ живее во Македонија и во Бугарија

Нивниот проблем е ако се реши тоа, ако Македонија се зближи со Бугарија,  што е задолжително, бидејќи ние сме еден народ во две држави. Еден народ живее и во Македонија и во Бугарија, има луѓе што се определуваат поинаку, но тоа не е проблем.  Ако Бугарија и Македонија немаат граница како што треба да биде од Охрид до Црно Море, тогаш грците ќе се чудат што ќе се случи што ќе стане во Костур, во Лерин, во Воден, во тие окупирани од грците територии, вели Ангел Џамбаски, пратеник на ВМРО-БНД во ЕП, во гостување во емисијата “Ова утро“ на БТВ.

На прашањето зошто Бугарија е многу поотворени кон Македонија отколку што е Грција, Џамбаски вели:

– Затоа што грците се окупатори. Зошто тие не го зборуваат тој јазик. На грците проблемот не им е името на Република Македонија, големиот проблем на грците е да не се постави прашањето за населението во Беломорието, т.н. Егејски дел. Ова им е превентивно, затоа што таму грци не живеат до денес и нема грчка традиција, нема основа тие да се таму. Тие спорат со Република Македонија, глупавиот спор чиј бил Александар Велики, кој го интересира тоа? Нивниот проблем е ако се реши тоа, ако Македонија се зближи со Бугарија,  што е задолжително, бидејќи ние сме еден народ во две држави. Еден народ живее и во Македонија и во Бугарија, има луѓе што се определуваат поинаку, но тоа не е проблем.  Ако Бугарија и Македонија немаат граница како што треба да биде од Охрид до Црно Море, тогаш грците ќе се чудат што ќе се случи што ќе стане во Костур, во Лерин, во Воден, во тие окупирани од грците територии.

Најнови вести

Коронавирус