сабота, 4. февруари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Џафери ќе ги распише претседателските избори на 2 или 3 февруари

Џафери ќе ги распише претседателските избори на 2 или 3 февруари

Претседателот на Собранието Талат Џафери смета дека Собранието ги исполнило планираните активности и ги реализирало сите зацртани планови годинава. Тој најави дека претседателските избори ќе ги распише на 2 или 3 февруари.

Во Уставот пишува дека изборот на претседател на државата се врши во последните 60 дена од мандатот на претходниот претседател.

Во случај на престанок на мандатот на претседателот од кои и да е причини, изборот за нов претседател се врши во рок од 40 дена од денот на престанокот на мандатот.