сабота, 1. октомври 2022. Вести денес: 0
home Вести

ДСЗИ ѝ одговори на болницата „Санте Плус“ која доби забрана за работа

ДСЗИ ѝ одговори на болницата „Санте Плус“ која доби забрана за работа

Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) ѝ одговори на обвинувањата на Специјалната болница ПЗУ „Моја болница – Свети Лазар – Санте Плус“ велејќи дека немаат намера да рушат нечија репутација.

-Во врска со обвинувањата од страна на Специјалната болница ПЗУ Моја болница-Св.Лазар-Санте Плус, објавени на медиумите и интернет порталите ја инфомира јавноста дека постапувањата на Инспекторатот се исклучиво согласно закон и законските надлежности.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат ги отфрла како манипулативни обвиненијата дека има за цел да ја наруши репутацијата на приватната болница.

ДСЗИ нема намера да нарушува ничија репутација, но сигурно и понатаму ќе ја врши својата должност пропишана со закон.

Реакциите со кои се коментираат соопштенијата и постапувањето на ДСЗИ и претставувањето дека некој е оштетен и жртва, ги сметаме за вршење директен притисок врз работата на Инспекторатот. Со оглед дека се уште не е за завршен инспекцискиот надзор како и стручниот надзор, би замолиле за воздржување од произволни коментари и притоа напоменуваме дека ништо нема да влијае на утврдувањето на фактичката состојба, а кое е во интерес на сите граѓани. Истовремено ја информираме јавноста дека ДСЗИ нема понатаму преку медиумите да полемизира во врска со предметот, туку по завршување на надзорот од страна на ДСЗИ како и по завршување на работата на Комисијата за стручен надзор формирана од страна на министерот за здравство, ќе излезе со конечна изјава во врска со случајот, се вели во соопштението на ДСЗИ.

Коронавирус