недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Државата најлошо се справува со коронавирусот во регионот- во светот Македонија на 103 место од вкупно 200 земји

Иако одговорните лица во оваа земја прогнозираа бројка и пик од само 2.000 случаи, до денес над 7 илјади македонски граѓани се заразиле со вирусот кој во најлош случај е и со смртни последици.
Државата најлошо се справува со коронавирусот во регионот- во светот Македонија на 103 место од вкупно 200 земји

Иако државата убедува дека одлично се справува со коронавирусот, податоците го говорат спротивното.

Иако одговорните лица во оваа земја прогнозираа бројка и пик од само 2.000 случаи, до денес над 7 илјади македонски граѓани се заразиле со вирусот кој во најлош случај е и со смртни последици.

Имено пред само еден месец според една анализа за справување на земјите со КОВИД-19 Македонија беше рангирана на 103-то место од 200 земји и тоа рангирана во друштво со Доминиканската Република, Антигва и Барбуда, Гренада, Киргистан, Маурициус и Св. Луција.

На приказот може да се забележи дека земјите од соседството како Грција, Албанија, Хрватска, Србија и Бугарија, не се ни во близина на местото каде е рангирана Македонија во врска со состојбата со коронавирусот.

Во табеларниот приказ ова се земји кои што впрочем најлошо се справуваат со вирусот. Македонија доживува фијаско на табелите за справување со короновирусот.

Инаку Македонија во овој момент е и рекорден во бројот на новозаразени и смртни случаи додека државата секојдневно не мрднува со прст.

Јавноста е сведок и на големиот број на заболени здравствени работници кои обвинуваат дека немаат соодветна опрема составена од ракавици, маски и заштитни мантили.

Неодамна КУРИР во неколку наврати објави и дека на над 100 здравствени работници во земјава им се заканува бркање од работа иако во време на коронавирусот и кризата која ја зафати нашата земја им беше ветено дека се неопходен дел од здравствениот систем.

Детектор анкета: Корона кризата влијае на економската состојба на граѓаните

Речиси една четвртина (25,8%) од граѓаните велат дека тие или некој од нивното семејство привремено или трајно останале без работа поради корона кризата, додека 67,8% од анкетираните велат дека го немале тој проблем, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје.

Според него, 14,4% од анктираните одговориле дека поради кризата приходите во нивното семејство се намалиле, 47,4% немаат намалување на семејните приходи, додека 32,4% дека донекаде имаат намалување на приходите.

Сепак, анкетата не покажува значителен раст на задолжувањето. Само 4,7% од анкетираните граѓани велат дека во овој период аплицирале или планираат да аплицираат за кредит во банка, додека 80.7% велат дека не го сториле тоа.

Од мерките и понудите на банките за време на кризата задоволни се 53,3% од граѓаните, наспроти 24% кои не се.

Околу 60 отсто од граѓаните кажале дека дека цените на храната и лековите се зголемени, 28,4% дека останале исти, додека 4,9% сметаат дека имало поевтинување. Граѓаните се на ставот дека во продавниците ги има потребните производи – 86,1% од анкетираните велат дека кога пазаруваат успеваат да ги најдат сите производи во продавниците, додека 12,6% одговриле дека не можат секогаш се да купат. За 24,1% во продавниците најтешко се наоѓа брашно, за 21,3% средства за дезинфекција и чистење, додеа по 12,1% велат дека кога пазаруваат најчесто им недостасува тоалетна хартија и овошје и зеленчук.

Најголем дел од граѓаните или 38,1% велат дека пазаруваат неколку пати неделно, 28,3% во продавница одат еднаш во неделата, 20,7% во супермаркетите по храна и други основни
потреби одат секој ден, 7,7% рекле дека пазаруваат неколку пати месечно, 2,8% само еднаш месечно, а 1,6% и поретко од еднаш во месецот. Купувањето главно се прави со директно одење во продавниците бидејќи 72,5% од анкетираните велат дека во овој период на коронавирусот не ја користеле можноста за онлајн купување, додека онлајн шопинг правеле 21,4%.

Повеќе од половина од анкетираните или 56,5% не очекуваат недостаток на храна и лекови поради коронавирусот, а 20,6% стравуваат дека тоа може да се случи.

Во однос на анкетата од март, може да се забележи намалување на бројот на граѓани кои очекуваат недостаток на храна и лекови поради корона кризата и тоа од 32,6% во март на 20,6% во април и раст на бројот на граѓани кои не очекуваат недостаток на храна и лекови од 50,4% во март на 56,5% во април.

Од анкетиранире, 58,5% кажале дека се информирани оти поради корона вирусот, во Македонија има пристигнато помош или донација од странство, додека 41,5% велат дека немаат такви информации. Анкетата покажува дека 18,6% од граѓаните најголема помош очекуваат од Европската Унија, по 3,7% од НАТО и Турција, 2,7% од Словенија, 2,2% од Кина и по 2% од САД и Русија, а 31,2% помош не очекуваат од никого.

Граѓаните сметаат дека на Македонија во моментов најмногу и треба финансиска помош. Ваков став имаат 39,7% од анкетираните, 24,8% сметаат дека најнеопходна во моментов е медицинската помош, 14,3% помош во стручен медицински персонал, 10,6% во лекови и 2,6% во храна.

Истражувањето на јавното мислење по нарачка на Детектор телефонски го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје врз репрезентативен примерок од 1123 испитаници во периодот од 21 до 24 април со маргина на грешка од плус-минс 3%.

ЕУРО 2020

Македонија