четврток, 28. октомври 2021. Вести денес: 93
home Вести

Другите дивоградби остануваат недопрени, владата нема конкретен одговор дали ќе ги сруши сите дивоградби

Другите дивоградби остануваат недопрени, владата нема конкретен одговор дали ќе ги сруши сите дивоградби

Владата нема конкретен одговор дали ќе ги сруши сите дивоградби, како што тоа го стори со зградата кај Мавровка. Оттаму за Алсат велат дека за дивоградбите не се разговарало на седницата на Владата.

„Дивоградбите се ужас за нас архитектите, пред сè затоа што не можеме да претпоставиме и испланираме еден град кога ќе наидеме на дивоградби, кои не треба да бидат на тоа место. Проблемот беше самостојно спроведување на таканаречениот Закон за легализација. На овој начин, тој стана паралелен систем за планирање или дел од населението за кое велите „изгради, направи што сакаш и тогаш ќе го легализираме – рече Мартин Пановски – претседател на Асоцијацијата на архитекти.

Локални избори 2021