понеделник, 3. октомври 2022. Вести денес: 75
home Вести

Донесен Законот за амнестија, 670 осуденици ќе излезат од затвор

Донесен Законот за амнестија, 670 осуденици ќе излезат од затвор

Собранието на денешната пленарна седница го изгласа Законот за амнестија со кој им се намалува затворската казна на осудениците.

Со овој закон се ослободуваат од издржување на затворска казна осудените лица на кои им е изречена казна до шест месеци. Оние што добиле над шест месеци, се ослободуваат од издржување на 30 отсто од целокупната казна.

Амнестијата не се однесува на лицата осудени со правосилна пресуда за: доживотен затвор, за кривично дело Убиство, за силување и педофилија, за тероризам и кривични дела против државата, за кривични дела против јавниот ред и мир, за кривични дела против човечноста и меѓународното право.

Амнестијата не се однесува и на лицата кои кривичните дела ги сториле по 20.09.2017 година.

Со посебна одредба амнестијата се ограничува така што не важи за лица по кои била издадена потерница.

„Амнестијата не се однесува на правосилно осудени лица за кои до денот на влегување во сила на овој закон е наредено издавање на потерница поради нивна недостапност на органите на кривичниот прогон“, стои во законот.

Статистичките показатели покажуваат дека ќе бидат ослободени од издржување на казната затвор приближно 670 правосилно осудени лица осудени на казна затвор до 6 месеци, а на 3097 лица ќе им биде намалена казната за 30%.

Коронавирус