четврток, 2. февруари 2023. Вести денес: 76
home Вести

До ОЈО Скопје поднесен соодветен акт за „бесправно градење“ кај „Мавровка“

До ОЈО Скопје поднесен соодветен акт за „бесправно градење“ кај „Мавровка“

Министерството за внатрешни работи информира дека по исрцпување на сите истражни мерки и активности во насока на откривање и документирање на кривично-правниот настан во реонот на Трговскиот центар „Мавровка“, денеска од страна на СВР Скопје – Единица за економски и компјутерски криминал до Основното јавно обвинителство Скопје беше поднесен соодветен акт од сите досега преземени мерки и активности во врска со кривично-правниот настан „бесправно градење“, според членот 244-а од Кривичниот законик.

– Секторот за внатрешни работи Скопје – Единица за економски и компјутерски криминал при Бирото за јавна безбедност, изминатиов период применувајќи ги неопходните мерки и активности од делокругот на својата надлежност, интензивно работеше во насока на утврдување на постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „бесправно градење” кое што се гони по службена должност по член 244-а од Кривичниот законик на Република Северна Македонија во реонот на Трговскиот центар „Мавровка“, соопштуваат од МВР.

Оттаму велат дека заради утврдување на елементи на постоење основи на сомнение за сторени кривични дела, кои што се гонат по службена должност, а се однесуваат на предметниот кривично-правен настан, СВР – Скопје ќе продолжи и понатаму со преземање на соодветни мерки и активности од делокругот на својата надлежност. (MИА)