петок, 30. октомври 2020. Вести денес: 122
home Вести

ДКСК:Постапувањето во врска со сомневањата за избор на ректор на УКИМ ќе продолжи како редовна постапка

ДКСК:Постапувањето во врска со сомневањата за избор на ректор на УКИМ ќе продолжи како редовна постапка

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) соопшти дека постапката со предметот во врска со сомневања за прекршување на член 8-а став (1) алинеја 3 од Изборниот законик и член 34 став 1 алинеја 3 од Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси, за спроведената постапка за избор на Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје, е запрена поради ограничените рокови утврдени во членот 33, по кој истата беше поведена.

– Постапувањето во врска со наведените сомневања ќе продолжи како редовна постапка, се појаснува во соопштението од ДКСК.

Инаку, одлуката на ДКСК беше донесена на јавната седница одржана денеска, а со неа се запре постапувањето по предмет оформен по сопствена иницијатива, а во врска со сомневања за прекршување на член 8-а став (1) алинеја 3 од Изборниот законик и член 34 став 1 алинеја 3 од Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси, за спроведената постапка за избор на Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје.

Коронавирус