четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 187
home Вести

Директорот на АХВ ќе соопшти детали за болеста во рибниците со пастрмка

Директорот на АХВ ќе соопшти детали за болеста во рибниците со пастрмка

Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Зоран Атанасов денеска ќе соопшти детали за појавата на болест во рибниците со пастрмка.

При спроведувањето надзор за испитување присуство на вирусна хеморагична септикемија (ВХС) и инфективна хематопоетска некроза (ИХН) кај пастрмки, земени беа примероци од 49 одгледувалишта. Притоа, кај 18 се потврди присуство на ИХН. Болеста не е зооноза, односно не е опасна за луѓето.

Директорот Атанасов на прес-конференција ќе информира и за состојбата со безбедноста на храната третирана со јонизирачко зрачење, употребата на конзерванси во производството на храна, за донесувањето на петгодишната Стратегија за безбедност на храната и храната за животни и за воспоставувањето на националната структура во рамки на Кодекс алиментариус.

Презентирани ќе бидат и новините во програмите, Годишната наредба за здравствена заштита на животните, програмите за мониторирање на безбедноста на храната, како и Програмата за контрола на одделни физички, хемиски и биолошки опасности во определени видови или категории храна што Агенцијата ќе ги реализира во 2021 година.

Коронавирус