четврток, 2. декември 2021. Вести денес: 197
home Вести

Димков до СДСМ: Во лозјето не се влегува на црвен тепих

Димков до СДСМ: Во лозјето не се влегува на црвен тепих

Пратеникот Трајче Димков од редовите на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ денес на собраниската седница посочи на министерот за земјоделие дека на лозјето не се влегува на црвен тепих.

-Во лозјето не се влегува на црвен тепих. На вашиот премиер му поставија црвен тепих да влезе. Таму се влегува со чизми, со кондури, со мотика, со ножици, се работи таму. Лозарите не треба да бидат оставени сами на себе, да се молат секоја година, да плачат бидејќи родот што го сработиле да не можат да го продадат, истакна Димков.

Димков додаде дека за целиот мандат на оваа влада не исполнија тоа што го ветија сигурен откуп, загарантирани цени, квалитет  итн.  Има многу грешки во законот за вино.

-Првата грешка е што тргате да решите еден проблем занемарувајќи го другиот. Ако не го земеме како целина , да ги гледаме оние кои што го произведуваат , лозаропроизводителите , но исто треба да се посвети внимание и на оние што го откупуваат. Дали со ова предлог решение им помагате на оние кои што го откупуваат или им одмагате на другите. Доколку не се земе како целина да се постави на маса и да се рече чекај што им треба на едните, а нема да им одземе на другите. За што станува збор, ако сакаме ние на винариите да им помогнеме со ова дека во исклучително лоши години вие би направиле нешто, ама дали во тој дел квалитетот ќе им падне. Што добиваме со тоа? Што понатаму, запраша Димков.

Димков истакна затоа во однос на винариите може да им се помогне на друг начин. За да им се помогне од државата, од Владата за понатамошна продажба, за брендирање на виното, да им се дадат поволни услови за купување на машини, за механизација итн. На тој начин треба да им се помогне на винариите. Исто така паралелно треба да им се помогне и на лозаропроизводителите.

Коронавирус