среда, 26. јуни 2019. Вести денес: 49
home Вести

ДИК ќе расправа за повеќе точки поврзани со референдумот

ДИК ќе расправа за повеќе точки поврзани со референдумот

Државната изборна комисија (ДИК) денеска ќе одржи седница на која ќе ги разгледува и усвои  барањата за добивање овластувања за набљудување на референдумот 2018 година, поднесени од ТВ Канал 24 – Русија, Амбасада на Република Албанија, Здружение за промоција и развој на инклузивно општество ИНКЛУЗИВА, Национален ромски центар Куманово, Амбасада на Соединетите Американски Држави, ОБСЕ ОДИХР (дополнување), Фондација за спасување на Земјата (дополнување), Здружение за граѓански политики и иницијативи ЕДУЛСЈ Скопје и  ЦИВИЛ – Центар за слобода (доолнување).

На дневниот ред на седницата се и предлог Упатството за начин на гласање на избирачки места со помалку од 10 избирачи, предлог Упатство за гласање, како и за важечки и неважечки гласачки ливчиња на Референдум на државно ниво.

Како што е најавено ДИК ќе расправа и по предлог Одлуката за утврдување трошоци за спроведување на изборни активности во реално направени износи.