понеделник, 3. октомври 2022. Вести денес: 115
home Вести

ДИК излезе со најнови информации за резултатите од денешниот референдум

ДИК излезе со најнови информации за резултатите од денешниот референдум

Од ДИК информираат дека до сега се обработени 85.71 од искористените гласачки ливчиња, односно од ливчињата на кои на денешниот референдум се изјасниле 548.301 гласач.

Вкупната излезност, од обработените податоци е 36,11%.

ДИК информира дека 16.073 биле неважечки ливчиња.

ЗА гласале 500.323 гласачи, а 31.886 биле против. Податоците се од оние кои се обработени до сега.

Во проценти, од обработените гласачки ливчиња 91.25% гласале ЗА, а 5,82 ПРОТИВ.

Референдумот е неуспешен бидејќи цензусот за истиот не беше постигнат.

 

Коронавирус