четврток, 1. јуни 2023. Вести денес: 56
Во живо

Мицкоски во општина Конче во рамките на активноста „Ова е Македонија за сите“

home Вести

ДИК ги соопшти условите за успешен референдум

ДИК ги соопшти условите за успешен референдум

Условите кои треба да бидат исполнети на претстојниот консултативен референдум се половина од гласачите плус еден да излезат на гласање и половина од излезените плус еден да гласаат „за“, велат од Државната изборна комисија на денешен брифинг.

Објаснувајќи ја разликата за условите кои треба да се исполнат за обврзувачки референдум, од ДИК објаснуваат дека кога има задолжителен референдум потребно е апсолутно мнозинство, односно 50 отсто плус еден од гласачите да се „за.“