петок, 23. октомври 2020. Вести денес: 49
home Вести

Дежа ву: Филипче кој предвиде максимум 2.000 заразени, сега најавува и есенски проекти за КОВИД-19

Се подготвуваат капацитетите во болниците за новиот бран кој ќе дојде наесен, а ќе биде посилен и побрз. Ќе се мобилизираат и адаптираат студентските домови во Битола и Охрид за хоспитализација на пациенти со Ковид-19, информира актуелниот министер за здравство Венко Филипче, Познавачите велат дека оваа прогноза на Филипче, најават за нови проекти за Владата која според анкетите нема да ја предводи СДСМ, многу наликува и на онаа за вкупно 2.000 заразени од КОВИД-19. Само до денеска, Македонија, благодарение на Филипче и политичките притисоци на Заев врз Комисијата за заразни болести, „гази“ кон бројката 0д 8.000, уште од вчера надминувајќи ја цифрата од 7.000 заразени со коронависрус.
Дежа ву: Филипче кој предвиде максимум 2.000 заразени, сега најавува и есенски проекти за КОВИД-19

Се подготвуваат капацитетите во болниците за новиот бран кој ќе дојде наесен, а ќе биде посилен и побрз. Ќе се мобилизираат и адаптираат студентските домови во Битола и Охрид за хоспитализација на пациенти со Ковид-19.  Позади Клиниката за пулмологија ќе биде поставена монтажна болница затријажа на пациентите со белодробни симптоми.

Таму овие пациенти ќе бидат третирани од специјалисти пулмолози и нема да се мешаат со останите од другите амбуланти кои се сместени во бараката до Интерните клиники, информира актуелниот министер за здравство Венко Филипче, најавувајќи проекти за новата Влада, која според анкетите, нема да биде од СДСМ.

Министерот Филипче потенцира дека наесен се можни нови рестриктивни мерки. Откако се покажа оти вирусот нема да исчезне во текот на летото, наесен не’ очекува уште посилен бран на епидемијата.

Тој нагласи дека здравствениот систем се подготвува од новиот бран особено заради тоа што на ладното време граѓаните ќе бидат сконцентрирани во простории внатре, редици и растојание нема да може да има надвор поради ладното време. Дополнителен проблем се децата во градинките и училиштата каде што вирусот ќе се шири многу брзо.

Познавачите велат дека оваа прогноза на Филипче, најаватa за нови проекти за Владата која според анкетите нема да ја предводи СДСМ, многу наликува и на онаа за вкупно и максимално 2.000 заразени од КОВИД-19.

Само до денеска, Македонија, благодарение на Филипче и политичките притисоци на СДСМ и Заев врз Комисијата за заразни болести, „гази“ кон бројката 0д 8.000, уште од вчера далеку надминувајќи ја цифрата од 7.000 заразени со коронавирус.

Коронавирус