вторник, 21. март 2023. Вести денес: 31
home Вести

Дете-талент пеејќи за Исмет Јашари и УЧК доби субвенција од Министерство за култура (ВИДЕО)

За него има повеќе видео записи со детски песнички, но и еден ваков запис, во кој малиот Виган е облечен во маскирна униформа на УЧК и пее песна каде се величи делото на командантот на некогаш паравоена УЧК-Исмет Јашари-Куманова.
Дете-талент пеејќи за Исмет Јашари и УЧК доби субвенција од Министерство за култура (ВИДЕО)

Виган Максути е албанскиот талент од Тетово, кој со сигурни чекори оди кон успех. Тој е ветувачки талент, нова ѕвезда која почнува да свети. Од 2013 година како 7-годишен ученик учествува на детскиот фестивал “Блејат”, каде што ја освоил третата награда со песната “Мојата баба”-  е информацијата која може да се најде за ова веќе 12-годишно момче од Тетово, пишува порталот АКО.МК.

Во 2014-та година за него е направен првиот видео запис  во замокот Селра, за песната со наслов “Гулаб на слободата”. Во 2015 година, ја освои втората награда на Детскиот фестивал со песната “Со песни што ќе кажам”.

За него има повеќе видео записи со детски песнички, но и еден ваков запис, во кој малиот Виган е облечен во маскирна униформа на УЧК и пее песна каде се величи делото на командантот на некогаш паравоена УЧК-Исмет Јашари-Куманова.

Здружението Виган за проектот што го носи истоимениот наслов како песната ,,Гулаб на слободата“, побарало од Министерство за култура 200.000 денари, но комисијата која одлучувала решила да им додели повеќе-300.000 денари, што е исто така невообичаено, бидејќи во принцип речиси секогаш се доделуваат помалку пари од бараното, пишува АКО.МК.

Според ова што може да се види, проектот за кој се доделени државни пари е од областа на камерната музика.

Но, Виган од Тетово има добиено субвенција по уште една основа:

Од порталот побарале одговори од Министерството за култура, но велат дека Петрит Сарачини е недостапен, а на телефонот на Раководителот на одд. за односи со јавност никој не се јавува.

loading...