среда, 28. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Детали за момчето кое почина на операција на Клиника во Скопје

Детали за момчето кое почина на операција на Клиника во Скопје

Момче од 15 години починало додека го оперирале на Клиниката за Трауматологија.

Според најновите податоци до кои дојде порталот НОВА, момчето паднало на час по физичко, и било донесено како итен случај, а смртта настапила како резултат на малигна хипертермија која се случува во многу ретки случаи кај пациенти кои имаат генетска мутација и во комбинација со анестетик може да настапат компликации и смрт.

-Нема грешка во анестезијата, ниту пак се работи за алегриска реакција туку веројатно станува збор за ненормално однесување на организмот кон анестетикот и според клиничките знаци се сомневаме дека се работи за малигна хипертермија. Тоа може да се докаже преку генетско испитување кое ќе треба да го направи и семејството заради безбедност во иднина. На Хируршките клиники каде од секоја клиника посебно има по илјадници операции годишно досега не сме имале ваков случај. Клиничките знаци се исти како што се опишани во медицинската литература, потврдија за НОВА на КАРИЛ.

Коронавирус