вторник, 7. февруари 2023. Вести денес: 48
АКТУЕЛНО

Расте бројот на загинати во Турција и Сирија, спасувачите во трка со времето

home Вести

Депонентите во Еуростандард банка ќе се обесштетуваат Преку Стопанска, Комерцијална, НЛБ и Халк банка

Депонентите во Еуростандард банка ќе се обесштетуваат Преку Стопанска, Комерцијална, НЛБ и Халк банка

Депонентите – физички лица (резиденти и нерезиденти) во Еуростандард банка ќе се обесштетуваат преку Стопанска, Комерцијална, НЛБ и Халк банка, соопшти денеска Фондот за осигурување депозити.

Според Фондот, целта на ваквата одлука, преку четири банки да се врши исплатата, е да се избегнат масовни собири.

– Веднаш по добивањето на Конечниот список за депозитите на физичките лица кои се предмет на обесштетување, од стечајниот управник на „Еуростандард банка“ АД Скопје во стечај, Фондот за осигурување на депозити ќе ги распредели депонентите по банките – исплатувачи и ќе ги извести во која банка – исплатувач ќе бидат распределени за подигнување на исплатата на обесштетувањето на нивните осигурени депозити. Фондот навремено ќе ги извести депонентите и јавноста за датумот на почетокот на исплатата на обесштетувањето на осигурените депозити кај банките – исплатувачи. Се прават максимални напори исплатата да почне што поскоро, наведува Фонд за осигурување депозити.