сабота, 23. октомври 2021. Вести денес: 59
home Вести

Денеска се слави светецот кој е значаен во христијанството – се верува дека на овој ден водата се претвора во вино

Денеска се слави светецот кој е значаен во христијанството – се  верува дека на овој ден водата се претвора во вино

Сите сме чуле за Свети Мојсеј. Ако не сте ја читале библијата, сигурно сте го сретнале во некој филм на Велигден или Божиќ.

Светиот пророк Мојсеј Боговидец

Голем водач и законодавец на народот Израилски. Роден е во Египет околу 1550 година пред Христа. Четириесет години живееше во Египет на дворецот на Фараонот; четириесет години живееше како пастир во созерцание на Бога и на светот; а последните четириесет години го водеше народот низ пустината во Ветената Земја, којашто ја виде, но не влезе во неа, бидејќи во едно Му згреши на Бога (4 Мојсеева 20, 12). Се упокои во сто и дваесеттата година од својот живот. Како чудотворец, според зборовите на Свети Василиј Велики, Мојсеј беше предобраз на Христос. Се јави на гората Тавор при Преображението на Господ. А според сведоштвото на Свети Јован Лествичник, им се јавувал на монасите во Синајскиот манастир.

Првите пет книги од Стариот Завет се јадрото на петте книги на Мојсеј . Праќање пораки – Книгата за создавањето на светот Излез – книги иселување, Левит – книги за свештенството и жртви, броеви – книги за броеви, Второзаконие – книгата Второзаконие.Тој е роден во Египет околу 1300 пред нашата ера. Тој почина на границата на Ветената земја во 120 години од земниот живот. Се слави како светец .

Се верува дека на овој ден водата се претворала во вино.

Во писмото на Бога течна вода која се претвора во пареа , и пареата во мраз и снег. Во истите тие писма пишувало дека водата се претвора во вино.

Локални избори 2021