среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 80
home Вести

Денеска се празнува Свети пророк Захариј, таткото на свети Јован Крстител

Денеска се празнува Свети пророк Захариј, таткото на свети Јован Крстител

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 септември.

Денеска е Св. пророк Захариј.

Свети пророк Захариј е таткото на свети Јован Крстител. Потекнуваше од свештеничкото Ароново племе. Син му Јован му беше даден кога тој и жена му Елисавета беа во поодминати години, како дете на верата, т.е. заради нивниот свет живот и цврстата вера во Бога. Животот го заврши маченички беше погубен од Иродовите војници покрај олтарот.

Коронавирус