понеделник, 30. ноември 2020. Вести денес: 0
home Вести

Денеска никако не правете ги овие работи, инаку животот ќе ви биде тажен и празен- еве кој светец се празнува

Денеска никако не правете ги овие работи, инаку животот ќе ви биде тажен и празен- еве кој светец се празнува

Денеска е 2 февруари, а православната црква го празнува Свети Ефтимиј.

Свети Ефтимиј потекнуваше од ерменскиот град Мелитин. Се роди во 377 година. Како син измолен од Бога од родители кои долго време немале деца, тој уште од детството му беше посветен на Бога.

Подоцна, за време на едно поклоничко патување во Ерусалим, реши да го земе на себе монашкиот подвиг и се насели во Фаранската лавра.

Животот го исполни со подвизи и богомислие и достигна толкава духовна висина, што не можеше да се скрие од луѓето. Зашто, како што рече Христос: може ли да се скрие град на врвот од планината?

Се упокои во 473 година со овие зборови на усните: Пред се имајте љубов меѓу себе си, зашто љубовта за добродетелта е тоа што е солта за храната.

Денеска се смета дека е грев да се избрка човек кој пита од вратата. Ако го направите тоа животот ќе ви помине без благослов од него.

Коронавирус