петок, 14. мај 2021. Вести денес: 0
home Вести

Денеска не смеете да правите една работа – на Велигден доколку го направите ова ќе имате застој во напредокот

Денеска не смеете да правите една работа – на Велигден доколку го направите ова ќе имате застој во напредокот

Денес е најголемиот христијански празник, бидејќи на тој голем ден, очекувањата и желбите на сите праведници се исполнуваат. Велигден се нарекува и Паша, што значи премин на Христа од смрт во живот, од земја во вечен небесен живот.

Паша е именуван по празникот на Стариот завет што Евреите го прославувале на пролет, во спомен на чудесното ослободување од египетското ропство. Бидејќи Христовото воскресение беше во недела, христијаните ќе се сеќаваат и ќе го слават своето избавување од гревот и смртта на тој ден.

Едното јајце мора да биде црвено како симбол на животот, а неговата црвена боја ја симболизира желбата за здравје и напредок.

Со првото црвено велигденско јајце, верниците се мрсат на Велигден и со тоа го завршуваат седум-неделниот пост. Најдобро е другите јајца да бидат во различни бои затоа што симболизираат љубов и среќа. Сите други јајца се даваат на роднини и пријатели.

На тој ден, домаќинката рано ги буди домашните да се измијат со вода, а потоа оди во црква, за утринската богослужба и велигденската литургија. Јајцата се положуваат во црквата, од кои едниот дел е даден на црквата, а другиот по поклонение на соседите, пријателите, роднините, пред црквата.

Луѓето се поздравуваат еден со друг на тој ден со: „Христос воскресна – навистина воскресна“, и се користи во текот на следната недела.

Празникот е така побогат од вообичаеното, па затоа на трпезата се донесуваат вкусни чорби од зеленчук или јагнешко месо, печено јагнешко месо и разни јадења со месо, зелка, салата од варено јајце, пролетен кромид, ротквица, зелена салата. Цветовите што ја украсуваат куќата тој ден се зумбули, нарциси, лалиња.

Избегнувајте ја оваа работа

Сепак, постојат верувања во народната традиција според кои на овој голем празник треба да се избегнуваат две работи.

Имено, се верува дека нема потреба некој на овој голем празник – да станува доцна и да легнува доцна во кревет. Се верувало, имено, дека тоа ќе донесе „застој во напредокот“.

Значи, ако некој сè уште спие или планира да остане надвор долго време вечерва, сепак нека размисли за ова народно верување … кога ќе се разбуди.

Коронавирус