недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 115
home Вести

Денеска е Тодорова сабота, жените не смеат да го прават ова за да не ги следи несреќа

Денеска е Тодорова сабота, жените не смеат да го прават ова за да не ги следи несреќа

Тодорова сабота или Тодорица се смета за празник на приврзаноста кон велигденскиот пост. Именден празнуваат: Тодор, Тодорка, Божидар (доаѓа од Тео-Бог и дар).

Иако Тодорова сабота е црковен празник, а на тоа упатуваат повеќето обичаи што се изведуваат во црквата, сепак, на овој ден се изведуваат и повеќе обичаи кои очигледно водат потекло од многу постари времиња.

На денешен ден треба да се причестат оние кои постеле цела недела.

Светецот е заштитник на стоката, посебно на коњите. На овој ден излегуваат змиите, се спрема жито и колач, а жените не смеат да ја мијат косата или да палат оган.

На овој ден се вари пченица во која се додава малку мед и оние кои постат задолжително јадат од тоа.

Коронавирус