сабота, 16. јануари 2021. Вести денес: 110
home Вести

Денеска е Свети пророк Еремиј, сонародниците го убиле со камења поради пораките кои ги испраќал

Денеска е Свети пророк Еремиј, сонародниците го убиле со камења поради пораките кои ги испраќал

Овој голем пророк се роди 600 години пред Христос, за кого пророкуваше поточно, пророкуваше за падот на египетските идоли и за доаѓањето на Дева Марија со Синот Исус Христос, во Египет.

Почнал да пророкува во својата 15-та година. Во текот на неговиот живот се изменувале неколку јудејски цареви, кои Еремиј преку своите пророштва се трудел да ги насочува кон праведно и правилно управување.

Истите пораки им ги упатува и на своите сонародници, кои во тоа време биле длабоко западнати во идолопоклонство. Во врска со тоа го прорекува и првото опустошување на Ерусалим.

Скоро потоа Ерусалим бил освоен и разурнат од Вавилонците. По падот на Ерусалим пророкот насила го одвеле, заедно со многуброен народ, во Египет. Таму Еремиј на дотогашните маки ја додава и маченичката смрт.

Убиен е со камења од своите сонародници.

Коронавирус