понеделник, 17. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан – браќа кои лечеа луѓе, но и животни

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан – браќа кои лечеа луѓе, но и животни

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 јули.

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан.

Браќата Козма и Дамјан потекнуваа од Рим. Беа крстени уште во детството и воспитани во христијански дух. Господ им даде таква благо¬дат што лечеа со обично положување на раце. И тоа лечеа не само луѓе, туку и животни. Со сила.

Не со лекарства. А се држеа до зборовите на Спасителот: бесплатно добивте, бесплатно давајте, па за тој свој труд не сакаа да примат плата од луѓето. Дури, кога го наследија големиот имот од родителите, го раздадоа на сиромашни. Овие беспрекорни образи на православната христијанска светост пострадаа од зависта на некој нивен поранешен ученик, кој ги повика во планина божем да собираат лековити билки, а ги уби со камења. Пострадаа во 284 година.

Коронавирус