среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 35
home Вести

Денеска е Св. Антониј Велики, вечно име Антон, Антоанета, Дончо, Донка

Денеска е Св. Антониј Велики, вечно име Антон, Антоанета, Дончо, Донка

Денеска е Св. Антониј Велики.

Именден празнуваат: Антон, Андон, Антоанета, Доне, Дончо, Донка, Тони

Свети Антониј е роден во Среден Египет, во 251 година. На 20-годишна возраст остана без родителите. Мораше да се грижи за останатото богатство и за својата помала сестра.

Еден ден во црква ги слушна зборовите: Ако сакаш да бидеш совршен, оди продај го имотот и раздај го на сиромасите и ќе имаш ризница на небото, па дојди и врви по мене, па го раздаде имотот, а со малиот остаток ја згрижи сестра си и го започна подвижничкиот живот.

Целиот негов живот стана исполнување на овие зборови.

Во текот на многу години ги помина сите скалила на духовниот живот и со својот живот стана пример за сите монаси до денешен ден. Се упокои мирно на свои 105 година, во 356 година.

Коронавирус