петок, 30. октомври 2020. Вести денес: 121
home Вести

ДЕНЕСКА Е СТРОГ ПОСТ: Погледнете што не треба да јадете според верувањата

ДЕНЕСКА Е СТРОГ ПОСТ: Погледнете што не треба да јадете според верувањата

Денеска според верскиот календар се одбележува св, Јован Крстител, празник кој секоја година се одбележува на 11. септември.

Во народниот говор се овој празник среќава под различни имиња и тоа: Св. Јован Сеч иглав, Св. Јован Отс ечен, Св. Јован Опс ечен итн.

Значењето на Свети Јован Крстител неговиот голем култ воопшто во христијанскиот свет оставил значајни тpаги и во традицијата на македонскиот народ.

Останало забележано дека на овој ден луѓето не јаделе ни лубеница, домати, црвено грозје и други продукти со црвена боја што потсетувале на кpвта на светителот.

Коронавирус