понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 73
home Вести

Денеска е Павловден, вечно име Павле, Пајо, Павлина

Денеска е Павловден, вечно име Павле, Пајо, Павлина

Денеска е Собор на 12- те апостоли – Павловден.

Вториот ден од завршувањето на постот е празник на сите 12 Апостоли. Така и се вика празникот: Собор на 12 Апостоли, и тоа е нивен главен заеднички празник, слично како што има соборни денови и за свети Јован Крстител, за архангел Михаил итн. Апостолите се слават како темели на црквата, што навистина се, со оглед на тоа што тие се првите луѓе кои во потполност ја примија благата вест за единствениот можен Спасител на луѓето и на светот. Уште повеќе затоа што истата вест ја проширија по сите краишта на вселената.

Именден празнуваат: Павле, Пајо, Павлина…

Коронавирус